Mivel a víz és a zsír kémiailag nem tud összekapcsolódni, ezért egy emulzió, egy krém létrejöttéhez szükség van egy olyan anyagra, amely a kapocs szerepét látja el, és egyik részével a vízmolekulákba „kapaszkodik”, másik részével pedig a zsírmolekulákhoz kapcsolódik. Ezek az anyagok az ún. emulgeátorok. A natúrkozmetikumokban kizárólag természetes eredetű emulgeátorok alkalmazhatók.
Ezeken belül is a legtermészetesebb anyagok a lecitinek, melyeket elsősorban a szójaolaj gyártása során különítenek el. Egyes lecitinek emulgeáló tulajdonságait kedvezőbbé teszik azzal, hogy egy enzim segítségével növelik az anyag hidrofil (vízoldható) részét. Ilyen a Lysolecitin.
Más emulgeátorok növényi eredetű, de kémiai eljárással gyártott anyagok, mint pl. az Plantemuls, melynek alapja növényi mono- és diészterek keveréke.