Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Körömvirágos babapopsikenőcs pelenkakiütés ellen

Mennyiség: 50 g
Zsírfázis: 50 %
Emulgeátor: lysolecithin

Bizonyos tényezők fennállása esetén (táplálkozás, fogzás, gyógyszerek) sajnos előfordul, hogy a babák popsija kipirosodik vagy akár apró, gyulladt hólyagok, később hámhiányok alakulhatnak ki rajtuk. Ezt a jelenséget pelenkakiütésnek vagy pelenka dermatitisznek nevezzük, amely akár a kisebesedésig fokozódhat, de akár felül is fertőződhet. Ezt a fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, hámosító és bőrnyugtató hatóanyagokban gazdag kenőcsöt a gyulladás kialakulásakor azonnal bevethetjük, megelőzve ezzel a kisebesedést. Nyílt és vérző sebre azonban ne alkalmazzuk, mert a cink-oxid a véráramba kerülhet.


Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis

6 g lanolin
5 g avokádóolaj
4 g orbáncfűolaj
2 g méhviasz
1,5 g lysolecitin

6 g sheavaj
0,25 g körömvirág CO2-kivonat
6,5 g cink-oxid

15 g levendulavíz

2 g Panthenol
1 g E-vitamin
1,5 g Leucidal
3 csepp manuka illóolaj
3 csepp levendula illóolaj  

 

Babapopsikenőcs

 Elkészítés:

  1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
  3. A III. fázis alapanyagát, a levendulavizet mérjük egy másik főzőpohárba.
  4. A II. fázis alapanyagát, a sheavajat mérjük külön kis üvegtálkába, a cink-oxidot szintén.
  5. A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad. Ekkor zárjuk le a platnit. A vízbe szintén állítsuk bele a körömvirág CO2-kivonat üvegcséjét, hogy felolvadjon, és önthető legyen az anyag.
  6. Ha elolvadt a zsírfázis, akkor adjuk hozzá a cink-oxidot, alaposan keverjük el, majd folytonos keverés mellett olvasszuk fel benne a sheavajat is. Mindezalatt a főzőpoharak maradjanak a forró vízfürdőben, majd ha minden felolvadt, vegyük ki a vízfürdőből a poharakat.
  7. Ha a körömvirág kivonat már önthető, akkor mérjük bele a mennyiségét a zsírfázisba és jól keverjük el. Nem szabad visszahűljön ezalatt a zsírfázis. Ha mégis ez történne, nyugodtan állítsuk vissza a poharat a vízfürdőbe, míg ismét folyékony lesz a zsírfázis. Ezután kis adagokban, de nem megállva, a kézi mixer legmagasabb fokozatán folytonosan keverjük hozzá a levendulavizet, míg egy viszonylag homogén masszát nem kapunk, utána kisebb fokozaton addig keverjük, míg kb. 40 fokra nem hűl.
  8. Ekkor azonnal, egymás után hozzáadjuk a IV. fázis alapanyagait.
  9.  Az elkészült kenőcsöt tubustégelybe töltjük és feliratozzuk. A tubustégely biztosítja a pelenkázás közbeni higiénikus kivételt, valamint a Leucidal használata miatt is elengedhetetlen.

TIPP:

A körömvirág CO2-kivonat leírásában foglaltaknak megfelelően a kivonatból érdemes lehet egy jojobaolajos keveréket készíteni, mely megkönnyíti az adagolást. Ekkor vízfürdőbe helyezett főzőpohárban 3 rész jojobaolajjal 1 rész körömvirág CO2-kivonatot (pl. 3 gramm jojobaolajhoz 1 gramm kivonatot, illetve ezek többszöröseit) olvasztunk össze, az így nyert keveréket barna gyógyszertári üvegbe töltjük, feliratozzuk (a lejárata ekkor a jojobaolaj lejáratához igazodik). A receptben megadott körömvirág kivonat mennyisége helyett ekkor 4x‑es mennyiséget használunk, és a 3/4 mennyiségű jojobaolajat levonjuk az olajok mennyiségéből (mivel igen kis mennyiségről van szó, ez a lépés akár el is hagyható). Ekkor a kivonatot a már elkészült, lehűlt popsikenőcsbe is belekeverhetjük, ami megkönnyíti az emulgeálás előtti teendőket.


Tartalomhoz tartozó címkék: Babaápolás